Η Ομάδα Τέχνης Πάροδος δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1976 από τον Λάκη Κουρετζή (παιδαγωγό, σκηνοθέτη και εισηγητή του θεατρικού παιχνιδιού) και ομάδα νέων τότε καλλιτεχνών, φοιτητών και εργαζομένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από το θέατρο και τις τέχνες.

Από τα πρώτα της βήματα η Πάροδος, με βασικό εισηγητή τον Λάκη Κουρετζή, ξεκίνησε την οργάνωση των πρώτων βιωματικών σεμιναρίων για το θεατρικό παιχνίδι, σαν συνέχεια των θεατρικών παιχνιδιών με παιδιά.

Μέχρι το 1993 η Ομάδα Τέχνης Πάροδος παρουσίασε στη σκηνή αρκετά θεατρικά έργα για ενήλικο κοινό, ενώ οργάνωσε πλήθος δράσεων θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά, καθώς και βιωματικών σεμιναρίων επικεντρωμένα στο θεατρικό παιχνίδι.

Από τα πλέον ενεργοποιημένα μέλη της πρώτης δεκαπενταετίας της Παρόδου που μάλιστα επί πολλά χρόνια διετέλεσαν και εκλεγμένα μέλη σε διοικητικά συμβούλια της ομάδας ήταν οι: Λάκης Κουρετζής, Παντελής Τσολάκος, Γεράσιμος Παπανδρέου, Αντώνης Περπινιάς, Γιάννης Τουλούπας, Μάγκυ Μοντζολή, Στέλιος Ράικος, Θανάσης Κουκουβίστας, Θοδωρής Σφυρής, Αθηνά Κοχλύδου και Ηλίας Πίτσικας.

Η Πάροδος από το 1993 έως και σήμερα συνεχίζει τη δημιουργική της δράση, επικεντρωμένη στην ψυχαγωγία και στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών και των νέων μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και του θεάτρου. Στην πράξη αποτελεί μία δημιουργική ερασιτεχνική πρωτοβουλία που με συνέπεια κι αφοσίωση συνεχίζει να εργάζεται και να είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Η Πάροδος έχει τη μορφή ενός καλλιτεχνικού φορέα μη κερδοσκοπικού και η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα. Τον συντονισμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ηλίας Πίτσικας σε συνεργασία με μία διευρυμένη ομάδα εμψυχωτών, συνδυάζοντας τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν οι παλαιότεροι εξ’ αυτών με τον ενθουσιασμό των νεότερων.